Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Βίος και απολυτίκιο του Αγίου Ελευθερίου, του οποίου η Εκκλησίας μας τιμά την μνήμη στις 15 Δεκεμβρίου.


-->



-->
H 15η Δεκεμβρίου είναι η 349η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (350η


σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 16 ημέρες.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=117463674986534&set=a.102377889828446.3209.100001687050983&type=3&theaterΟ Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε τον 2o αιώνα μ. Χ. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία.
Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης, όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.
Μετά από λίγα χρόνια τον χειροτόνησε διάκονο και έπειτα ιερέα. Από τη θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, και σε έργα φιλανθρωπίας.
Γι’ αυτό και το έτος 182 μ. Χ., με κοινή ψήφο κλήρου και λαού, ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης. Η φήμη της αρετής του έφτασε μέχρι τη Βρεττανία.
Έτσι, ο βασιλιάς αυτής Λούκιος έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του.
Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξήγειρε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Ελευθέριος τον έλεγξε θαρραλέα. Τότε διατάχθηκε ο μαρτυρικός θάνατός του, μαζί με τη μητέρα του Ανθία.
Έτσι ο Άγιος Ελευθέριος πέρασε «εις την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού». Δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού.

 
πολυτίκιον χος πλ. α', τΤν συνάναρχον

«
ερέων ποδηρει κατακοσμούμενος, 
κα
αμάτων τος είθροις πισταζόμενος, 
τ
Δεσπότη σου Χριστ μάκαρ νέδραμες, 
λευθέριε σοφέ, καθαιρέτα το Σατάν, 
δι
μ παύση πρεσβεύων, 
πρ τν πίστει τιμώντων, 
τ
ν μακαρίαν σου θλησιν».

-->
Απολυτίκιο Αγίου Ελευθερίου - 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ http://youtu.be/IKP81OC5agw


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου