Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

15 χρόνια από τον θάνατο του τελευταίου Ηγέτη Ανδρέας Γ. Παπανδρέου 19.2.1919-23.06.1996


Το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου που προκάλεσε ταραχή 1988








Ανδρέας Παπανδρέου - Από τα αρχεία του Foreign Office 30/12/08 http://youtu.be/iXJnjKPWtWk 




Ο τελευταίος Ηγέτης της Ελλάδος-Σύνταγμα 1985 






Το 1919 γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο, όπου γεννήθηκε. Γονείς του ήταν ο "Γέρος της Δημοκρατίας", Γεώργιος Παπανδρέου και η Σοφία Μινέϊκο. Ο μικρός Ανδρέας γαλουχείται -όπως είναι φυσικό- μέσα σε ένα βαθιά πνευματικό και πολιτικό περιβάλλον, αφού τα χνάρια που έχει αφήσει ο πατέρας του στην ιστορία αυτής της χώρας είναι έντονα. Το 1923 η οικογένεια Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής στη Λέσβο, όπου ο Γεώργιος Παπανδρέου εκλεγόταν βουλευτής. Το 1936, ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαθητής ακόμα, συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου για την αντιστασιακή του δράση. Το 1941 κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά ο Ανδρέας τριτοετής τότε της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την Ασφάλεια. Μετά την αποφυλάκισή του, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του αναχωρεί για τις Η.Π.Α. όπου ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Στην Αμερική ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε για δύο δεκαετίες, όπου το 1943 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1947 επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, του UCLA της Καλιφόρνια και άλλων Πανεπιστημίων. Το 1951 ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται την Μαργαρίτα Τσαντ. Είναι ο δεύτερος γάμος του μετά από αυτόν που είχε συνάψει με την Χριστίνα Ρασιά. Από το γάμο του με την Μαργαρίτα αποκτά 4 παιδιά, τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Ανδρίκο. Το 1959, επιστρέφει για ένα χρόνο στην Ελλάδα με υποτροφίες από το Γκούγκενχάιμ και το Φουλμπράιτ για την μια ερευνητική αναπτυξιακή οικονομική αποστολή. Το 1961 διορίζεται -μετά από πρόταση του μετέπειτα πολιτικού του αντιπάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή- Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, ενώ ταυτόχρονα διορίζεται Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας (1961-62).
Η πολιτική του σταδιοδρομία αρχίζει το 1962, με την εκλογή ως Βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, στις εκλογές της 16.2.1964. Μετά τη νίκη της Ένωσης Κέντρου, διορίζεται αρχικά Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και τον ίδιο χρόνο, Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού (1964-65). Όταν κηρύσσετε η δικτατορία των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967, συλλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και πηγαίνει στο εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά. Το 1968-69, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και από το 1969 μέχρι το 1974, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο.
Από το 1968, ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), του οποίου γίνεται αρχηγός και το οποίο αναπτύσσει σημαντική δράση μέχρι την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, τον Ιούλιο του 1974. Μόλις αποκαθίσταται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και ιδρύει, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του οποίου γίνεται Πρόεδρος.
Στις πρώτες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που διενεργούνται τον Νοέμβριο του 1974, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπεί με λίγους Βουλευτές (15 έδρες, 13,5% των ψήφων). Στις επόμενες εκλογές (Νοέμβριος 1977), το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει ένα σημαντικό άλμα, αφού διπλασιάζει τη δύναμη του (από 13,5% σε 25%) και γίνεται το πρώτο κόμμα της Αντιπολίτευσης, με 93 Βουλευτές και ο Πρόεδρος του, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, κατά τις οποίες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατεβαίνει με το σύνθημα της Αλλαγής, εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48% και αντιπροσωπεύεται στο Κοινοβούλιο με 173 Βουλευτές. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ σχηματίζει Κυβέρνηση, η οποία ορκίζεται στις 21 Οκτωβρίου 1981. Στην Κυβέρνηση αυτή, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλαμβάνει, εκτός της θέσης του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο της Εθνικής Aμυνας.
Στις εκλογές του 1985 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα. Εκλέγει 161 Βουλευτές (45,2%). Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχηματίζει Κυβέρνηση (προσωρινή) στις 5 Ιουνίου 1985 και στις 25 Ιουλίου 1985. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υπεβλήθη σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς. Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις εκλογές του 1989 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 39,15% και 125 έδρες. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (Νοέμβριος 1989) το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται πάλι δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,67% και 128 έδρες. Στις εκλογές του 1990 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πάλι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 38,62% και 125 έδρες. Τον Οκτώβριο του 1993, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν με ποσοστό 46,82% και σχημάτισε την τρίτη του κυβέρνηση. Τον Νοέμβριο του 1995 μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 1996. Μετά τη βελτίωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του βγήκε από το νοσοκομείο τον Μάρτιο του ίδιου έτους.
Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου παθαίνει ανακοπή της καρδιάς και σβήνει. 




18 Οκτώβριου 1981 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου 




Αθήνα, 6 Μαΐου 1965 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου 


Αθήνα, βράδυ 16ης Αύγουστου 1974 Αεροδρόμιο του Ελληνικού Ανδρέας Γ. Παπανδρέου 



Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, κρατούμενος της Στρατιωτικής Δικτατορίας στις Φύλακες Αβέρωφ αποφυλακίζεται 












Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου με την Δήμητρα επιστροφή από το Παρίσι 


Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι 


Η πρώτη Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μετά από την Ορκωμοσία της 

Σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, σήμερα το πρωί, τρισάγιο στην μνήμη του Ανδρέα, για την συμπλήρωση 15 χρονών από τον θάνατο του. Στο τρισάγιο, παρέστησαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η σύζυγος του Αντα και τα παιδιά του Ανδρέας και Μαργαρίτα, ο αδελφός του Ανδρέας Παπανδρέου και η σύζυγος του, καθώς και η ξαδέρφη του Σοφία Παπανδρέου με τα παιδιά της.





Ανδρέας Παπανδρέου
Ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης και 
οραματιστής, που κυριάρχησε επί 35 χρόνια στη νεώτερη πολιτική ιστορία 
της χώρας, δεν βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας. Υπάρχει όμως στην ψυχή μας 
στη σκέψη μας , στην καρδιά μας και αυτή η παρουσία του θα μας συνοδεύει
πάντα.




Χρήστος Α. Κατσαρός ( Chris Sintiki ) 1996 Φώτο 

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:

Η Δήμητρα Λ. Παπανδρέου μιλάει για Χρήστο Α. Κατσαρό


Πολιτικά Πρόσωπα που έγραψαν πολύ μεγάλη Ιστορία  



Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΝΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ ALTER
λίγα και μετρημένα τα λόγια της ...μου θυμίζει το όσο αξίζει μια φωτογραφία αξίζουν χίλιες λέξεις 21-6-2011
Αν είχαν πάρει το μήνυμα το λιγότερο θα ήταν εκλογές/ Δήμητρα Λ. Παπανδρέου 


Αν είχαν πάρει το μήνυμα το λιγότερο θα ήταν εκλογές