Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

24 χρόνια από τον θρίαμβο (Ευρωμπάσκετ 87 - Τελικός)/ ΕΛΛΑΣ - ΕΣΣΔ 103-101

Για όσους έζησαν αυτές τις στιγμές και για όσους θέλουν να τις ξαναζήσουν!!

Eurobasket 1987 - Τα τελευταία λεπτά του τελικού 

και η ΝΙΚΗ!


HELLAS USSR 103 101 Eurobasket 87 Final Last 2 42 minutes



Κυριακή 14 Ιουνίου 1987. Ο συνηθισμένος ρυθμός της ζωής στην Αθήνα, αλλά και σ' όλη την Ελλάδα έχει σχεδόν παραλύσει. Κανείς δεν ασχολείται με τίποτε άλλο παρά μόνο με το μεγάλο παιχνίδι: Ελλάδα - Σοβιετική Ενωση. Ο τελικός του 25ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος! Ένα ολόκληρο έθνος, ξεχνώντας τις δυσκολίες, τις διαφορές και τις αντιθέσεις του, ζητά ενωμένο σαν μια γροθιά τη νίκη και την κατάκτηση του επίζηλου τίτλου.

Οι στιγμές εκείνες έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό όλων και δεν είναι λίγοι εκείνο που αναπολούν στιγμές σαν κι εκείνες που μας χάρισαν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης κι η παρέα τους. Η ψυχραιμία του «τίμιου γίγαντα» Αργύρη Καμπούρη, απ' τη γραμμή των ελευθέρων βολών, που έγραψε το τελικό 103-101, γέμισε με εθνική υπερηφάνεια τους Ελληνες, που ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τίτλου. Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια όλη η Ελλάδα ζούσε και... ανάσαινε στο ρυθμό του Ευρωμπάσκετ. Τώρα η παρουσία της εθνικής μας ομάδας του ποδοσφαίρου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, μας γυρίζει πίσω σ' εκείνες τις ένδοξες στιγμές...
Η πρεμιέρα στο ιστορικό εκείνο Ευρωμπάσκετ ήταν ιδανική για την ελληνική ομάδα. Νίκη με 109-77 επί της Ρουμανίας και τον Γκάλη να πετυχαίνει 44 πόντους! Η μάχη με την Γιουγκοσλαβία στη δεύτερη μέρα, έφερε τα πρώτα πλατιά χαμόγελα. Το 84-78 επί των «πλάβι» με το... κοντέρ του Γκάλη να γράφει και πάλι 44 πόντους, αλλά και τον Γιαννάκη να είναι εντυπωσιακός (11 πόντους, 12 ριμπάουντ), ξεσηκώνει τους Ελληνες. Οι Ισπανοί την τρίτη μέρα, μας προσγειώνουν απότομα (89-106) κι ενώ έπεται το ματς με το μεγάλο φαβορί, τη Σοβιετική Ενωση. Η εθνική Ελλάδος παίζοντας εκ πληκτικό μπάσκετ, με κορυφαίους τους Γκάλη (31 πόντοι) και Φασούλα (13 πόντοι, 13 ριμπάουντ), καθήλωσε τους Σοβιετικούς στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά η νίκη δεν ήρθε ποτέ... Ας όψεται ο Κοτλέμπα, που βοήθησε τους Σοβιετικούς να φτάσουν στη νίκη με 69-66. Η ελληνική ομάδα παίζει την πέμπτη μέρα κόντρα στους Γάλλους τα πάντα... Ο κίνδυνος να μείνει εκτός ήταν ορατός. Όμως, ο Γκάλης έδωσε το σύνθημα (34 πόντους), ο Γιαννάκης τον ακολούθησε (10 πόντους, 10 ριμπάουντ) κι η νίκη με 82-69 φέρνει την ελληνική ομάδα στους «8» της διοργάνωσης!
Εκεί την περιμένει η Ιταλία. Ο Νίκος Γκάλης, όμως ήταν αποφασισμένος. «Σήμερα δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε. Το είδα στα μάτια των Ιταλών στην προθέρμανση, πριν από τον αγώνα», ήταν η ιστορική δήλωση του «γκάγκστερ» μετά το τέλος του ματς. Ενός αγώνα, που η ελληνική ομάδα έκανε ότι ήθελε τους Ιταλούς. Με 38 πόντους ο «Νικ», με 22 ο «δράκος», αλλά και 14 απ' τον Αργύρη Καμπούρη, η Ελλάδα έφτασε στη νίκη με 90-78 και στους «4» του θεσμού... Οι Ιταλοί δεν το πίστευαν ότι είχαν «διαλυθεί από έναν πρώην χτίστη», όπως έγραφαν την επομένη μέρα οι εφημερίδες στη γείτονα χώρα!
Η Γιουγκοσλαβία και πάλι στο δρόμο της ελληνικής ομάδας και τα ερωτηματικά αρκετά... «Μπορεί να χάσουν και πάλι οι ";πλάβι";;». Η απάντηση δόθηκε απ' τους παίκτες του Κώστα Πολίτη μέσα στο παρκέ του ΣΕΦ, που κατάφερε κι έκανε και πάλι «ματ» στον αείμνηστο Κρέζιμιρ Τσόσιτς. Ο Γκάλης με 30 πόντους και με έξοχους τον Φάνη Χριστοδούλου (18 πόντοι), τον Φασούλα (11 πόντοι, 13 ριμπάουντ), τον Γιαννάκη (14 πόντοι), αλλά και τον εξαιρετικό, ιδίως στα τελευταία κρίσιμα λεπτά Λιβέρη Ανδρίτσο (8 πόντοι, 6 ριμπάουντ), νίκησε 81-77 για δεύτερη φορά τη μεγάλη Γιουγκοσλαβία. Αστέρες όπως ο μεγάλος Ντράζεν Πέτροβιτς, οΠάσπαλι, ο Βράνκοβιτς, αλλά κι οι νέοι Ντίβατς, Ράτζα, Κούκοτς, Τζόρτζεβιτς, υποκλίθηκαν στο μεγαλείο της Ελλάδας που πήρε με πανηγυρικό τρόπο το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.
Ο μεγάλος τελικός...
Η Σοβιετική Ενωση του Αλεξάντερ Γκομέλσκι, η ομάδα με τα 14 πρωταθλήματα Ευρώπης, η αήττητη στο Ευρωμπάσκετ περίμενε το ελληνικό συγκρότημα, έτοιμη να πανηγυρίσει έναν ακόμη τίτλο. Το ΣΕΦ ήταν κατάμεστο από 17 χιλιάδες φανατισμένους Ελληνες. Στο τζάμπολ Φασούλας και Τκατσένκο διεκδικούν τη μπάλα και οι οπαδοί στις εξέδρες παραληρούν! Το ματς μετατρέπεται σε ντέρμπι προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ενώ στην επανάληψη τα φάουλ έχουν «αποδυναμώσει» την ελληνική ομάδα (πέντε ο Φασούλας στο 37' και ο Γιαννάκης στο 38'). Ο Ανδρίτσος «λυτρώνει» την ελληνική ομάδα 36 δεύτερα πριν το τέλος ισοφαρίζοντας σε 89-89 και στέλνοντας το ματς στην παράταση.
Το πεντάλεπτο που έμοιαζε αιώνας για τους Ελληνες. Ο Γιοβάισα με βόμβα τριών πόντων ισοφαρίζει για τους Σοβιετικούς 36 δεύτερα πριν το τέλος 101-101. Ο χρόνος που μένει θα μείνει χαραγμένος σε όλους τους Ελληνες. Ο Μέμος Ιωάννου στα 10 δεύτερα παίρνει τη μπάλα απ' τον Ανδρίτσο, επιχειρεί το μπάσιμο, αλλά η μπάλα δεν του κάνει το χατίρι. Ο Καμπούρης κερδίζει το επιθετικό ριμπάουντ και μαζί το φάουλ απ' τον Γκομπόροφ, 4 δεύτερα πριν το τέλος. Ολη η Ελλάδα «κρέμεται» στα χέρια του «τίμιου γίγαντα». Ευστοχεί και στις δύο, γράφοντας το 103-101, που έμελλε να είναι το τελικό σκορ, αφού το τρίποντο των Σοβιετικών δεν βρήκε στόχο...
Πανζουρλισμός... Τι να πει κανείς για τα πανηγύρια που ακολούθησαν; Ολη η Ελλάδα τραγουδούσε στο ρυθμό των «Queen»: «We are the champions»...
Οι αγώνες τις Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1987




Ετσι για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια, η Εθνική Ελλάδος στην καλαθόσφαιρα κατακτούσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επικρατώντας στην παράταση της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ με 103-101 (89-89 η κανονική διάρκεια) χάρη στις 2 εύστοχες βολές του "τίμιου γίγαντα" (Αργύρης Καμπούρης).

Φόρος τιμής για την παρέα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα, του Φάνη και των άλλων παιδιών που "ενα δροσερό βράδυ του Ιούνη, στην πρωτεύουσα της Ελλάδος την Αθήνα, πετύχανε το (μέχρι τότε) ακατόρθωτο...."

«Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά. Πραγματικά είμαστε τόσο κοντά. Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα… 102-101… και μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα. 103-101. Βάλτερς, στον Γιοβάισα, θέλει προσοχή… η μπάλα έξω, είναι το τέλος. Η ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης…» 


Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)