Κυριακή 15 Μαΐου 2011

56ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUROVISION – ΤΕΛΙΚΟΣ/ 56th CONTEST EUROVISION - FINAL




Με συνολικά 221 βαθμούς ανακηρύχθηκε το Running Scared, η φετινή συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν, νικητής του Τελικού της 56ης Eurovision που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ.
Την έβδομη θέση κατέλαβαν οιΛούκας Γιώρκας feat. Stereo Mike και το Watch My Dance, που ξεσήκωσαν το κοινό στη Fortuna Arena, συγκεντρώνοντας120 βαθμούς, ενώ έγινε γνωστό ότι η η ελληνική συμμετοχή προκρίθηκε πρώτη στον Α' Ημιτελικό. Στον Τελικό διαγωνίστηκαν συνολικά 25 χώρες. 


7η θέση για το "Watch My Dance"

Αμέσως μετά το πέρας του Τελικού, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βαθμολογίες των δύο Ημιτελικών. Την πρώτη θέση στον Α' Ημιτελικό κατέλαβε η ελληνική συμμετοχή, ενώ στον Β' Ημιτελικό η σουηδική.
Τη δεύτερη θέση στον Τελικό κατέλαβε η Ιταλία με τον Raphael Gualazzi και με 189 βαθμούς, και την τρίτη ηΣουηδία με 185.

Η βραδιά του Τελικού

Για μία ακόμα βραδιά, στη Fortuna Arena μας υποδέχτηκαν οιοικοδεσπότες της φετινής διοργάνωσης, οι Stefan Raab, Anke Engelkeκαι Judith Rakers.
Αμέσως μετά, ο Stefan Raab -πλαισιωμένος από χορεύτριες ντυμένες "Lena"- παρουσίασε σε ροκαμπίλι εκδοχή το Satellite, το τραγούδι που έφερε φέτος τη διοργάνωση στη Γερμανία. Επί σκηνής ανέβηκε και η ίδια η Lena, η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού.


Πρώτος διαγωνιζόμενος ο 20χρονος Φινλανδός Paradise Oskar, που με μια κιθάρα ερμήνευσε τοDa Da Dam, μπροστά από μια τεράστια υδρόγειο, στέλνοντας οικολογικά μηνύματα.





Ο Dino Merlin, που παίρνει μέρος για δεύτερη φορά μετά το 1999 σε Τελικό της διοργάνωσης, παρουσίασε για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το Love In Rewind






Σειρά είχαν οι A Friend In London από τη Δανία, φίλοι από το σχολείο, που παρουσίασαν το New Tomorrow, απευθυνόμενοι στους νέους και παροτρύνοντάς τους να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.








Η Λιθουανή Evelina Sašenko τραγούδησε τη μπαλάντα C'est Ma Vie, συνοδεία πιάνου, ενώ στίχους απέδωσε και στη νοηματική γλώσσα.









What About My Dreams μας τραγούδησε στη συνέχεια η Kati Wolf για την Ουγγαρία, το πρώτο dance κομμάτι της βραδιάς, πλαισιωμένη από χορευτές που με τις φιγούρες τους μας θύμισαν τα '80s.








Στη συνέχεια, επί σκηνής βρέθηκαν οι δίδυμοι Jeward –που αυτοπροσδιορίζονται ως "φουτουριστικοί Άη Βασίληδες"- από τηνΙρλανδία, οι οποίοι τραγούδησαν με ζωντάνια το Lipstick.







Το χορευτικό Popular από τη Σουηδία ήταν η επόμενη συμμετοχή, με τον Eric Saade και τους χορευτές να επιδίδονται σε εκκεντρική χορογραφία. Αυτή τη φορά, το γυάλινο κλουβί που ήθελαν επί σκηνής και προβλημάτιζε τους διοργανωτές, έσπασε την κατάλληλη στιγμή.








Η Εσθονή –και ακόμα μαθήτρια- Getter Jaani βρέθηκε στη σκηνή με τους χορευτές της και το Rockefeller Street, ταξιδεύοντάς μας στο Μανχάταν.








Αμέσως μετά, επί σκηνής βρέθηκαν οι Λούκας Γιώρκας και Stereo Mike, πλαισιωμένοι από τους χορευτές της φετινής ελληνικής συμμετοχής, και ξεσήκωσαν το κοινό με την παρουσίαση του «Watch My Dance».
Yπενθυμίζεται ότι τη μουσική της ελληνικής συμμετοχής έγραψε ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, τους στίχους η Ελεάνα Βραχάλη, ηχορογραφία και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου. Συμμετείχαν οι χορευτές Γιάννης Σαϊκίν, Μιχάλης Σπυρίδης, Μάνος Δαβαρίας και Παύλος Μανογιαννάκης.


Σειρά είχε ο –με περγαμηνές στο ακορντεόν- 23χρονος Ρώσος Alexej Vorobjov, που τραγούδησε Get You.









Επόμενη συμμετοχή η γαλλική, με το Sognu ("Θα σε ονειρευτώ" στα κορσικανικά) και τον 21χρονο Amaury Vassili, που εμφανίστηκε μόνος επί σκηνής. Πρόκειται για τον νεότερο επαγγελματία τενόρο του κόσμου.









Ο Raphael Gualazzi ερμήνευσε το Madness Of Love, τη συμμετοχή τηςΙταλίας που επέστρεψε φέτος στο διαγωνισμό μετά από 14 χρόνια. Το χρίσμα πήρε ο Gualazzi στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο.








In Love For A While μας τραγούδησε η Anna Rossinelli, street performer από την Ελβετία, με τζαζ διαθέσεις και τη συνοδεία κόντρα μπάσου και κιθάρας.










Τη σκυτάλη πήρε το τετραμελές boy band από τη Βρετανία, που έχει κερδίσει το διαγωνισμό πέντε φορές, παρουσιάζοντας το I Can. Η Βρετανία ελπίζει μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 να διοργανώσει και την επόμενη Eurovision.








Οι εκκεντρικοί Zdob si Zdub από τη Μολδαβία ερμήνευσαν το So Lucky, φορώντας τα κωνικά καπέλα τους (που τα φορούν ήρωες παραμυθιών της χώρας τους) και με μια νεράιδα να εμφανίζεται επί σκηνής σε μονόκυκλο.








Σειρά είχε η διοργανώτρια χώρα, με την 20χρονη Lena να παρουσιάζει τη φετινή γερμανική συμμετοχή, Taken By A Stranger, πλαισιωμένοι από χορεύτριες με ολόσωμες ασημί φόρμες – και φυσικά αποθεώθηκε από τους θεατές που βρίσκονταν στην αρένα.








Με το «feel good» τραγούδι Change και τους Hotel FM συμμετείχε φέτος η Ρουμανία. Τον τραγουδιστή εντόπισαν τα δύο άλλα μέλη του γκρουπ σε karaoke bar.









Ακολούθησε η Nadine Beiler για την Αυστρία, η οποία τραγούδησε The Secret Is Love με τη δυνατή φωνή της κι έντονα R'n'B στοιχεία.








Επί σκηνής βρέθηκε στη συνέχεια το ντουέτο από το ΑζερμπαϊτζάνEll/Nikki, που παρουσίασε το τρυφερό Running Scared.








Το κομμάτι No One παρουσίασε η 19χρονη Σλοβένα Maja Keuc, πλαισιωμένη από τέσσερις τραγουδίστριες στα φωνητικά.









Η εξαμελής μπάντα Sjonni's Friends παρουσίασε για την Ισλανδία τοComing Home. Ο Sjonni ήταν ο συνθέτης της φετινής συμμετοχής της Ισλανδίας, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο. Τους στίχους έγραψε η σύζυγός του.







Επί σκηνής αμέσως μετά βρέθηκε η Ισπανίδα Lucia Perez παρουσιάζοντας το κεφάτο, σε λάτιν ρυθμό, Que Me Quiten Lo Bailao.









Στη συνέχεια, η Mika Newton ερμήνευσε το Angel για την Ουκρανία, συνοδευόμενη από καλλιτέχνη που οπτικοποίησε το τραγούδι με την τεχνική της γλυπτικής σε άμμο.









Στη δεκαετία του '60 μας ταξίδεψε η Nina που παρουσίασε το Čarobanγια τη Σερβία, με ρετρό κοστούμια και χτενίσματα.








Τελευταίοι ανέβηκαν επί σκηνής οι Γεωργιανοί Eldrine και παρουσίασαν το ροκ κομμάτι One More Day. Το κομμάτι δεν είχε γραφτεί αρχικά για τον διαγωνισμό, ενώ το συγκρότημα κέρδισε την πρόκριση στον εθνικό τελικό της Γεωργίας με άλλη τραγουδίστρια.








Ακολούθησε παρουσίαση αποσπασμάτων από τα διαγωνιζόμενα τραγούδια και στο interval act εμφανίστηκε ο γνωστός Γερμανός τραγουδιστής Jan Delay και το συγκρότημά του "Disco No1".
Πριν από την έναρξη της βαθμολογίας, η οθόνη LED χωρίστηκε στα δύο, επιτρέποντας στους θεατές που βρίσκονταν στην αρένα να έχουν για πρώτη φορά οπτική επαφή με το Green Room, όπου βρίσκονταν οι καλλιτέχνες, και στο αριστερό μέρος της οθόνης εμφανιζόταν η βαθμολογία.
Από την Αθήνα, η Λένα Αρώνη ανακοίνωσε τη βαθμολογία της Ελλάδας: 8 βαθμοί στη Γεωργία, 10 στην Ιταλία και το 12άρι στη Γαλλία.
Στον Τελικό συμμετείχαν οι 20 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, ενώ απευθείας συμμετείχαν και οι BIG 5, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, καθώς και η Ιταλία, η οποία επέστρεψε στο διαγωνισμό μετά από 14 χρόνια απουσίας.
Τη φαντασμαγορική βραδιά του τελικού εκτιμάται ότι παρακολούθησαν 35.000 θεατές εντός της αρένας και 120 εκατ. τηλεθεατές σε περισσότερες από 45 χώρες.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Αυτή τη χρονιά, οι υπεύθυνοι της EBU ανάθεσαν σε Σουηδό μαθηματικό να καθορίσει τη σειρά ανακοίνωσηςτων βαθμολογιών, η οποία θα έδινε ένα «αργό και βασανιστικό τόνο» στη βραδιά μέχρι την ανάδειξη του μεγάλου νικητή.
Στον Τελικό ψήφισαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν είχαν προκριθεί ή όχι.
Οι τηλεθεατές είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους, εφόσον ψήφισαν ενώ βρίσκονται σε αυτή. Ως εκ τούτου, οι τηλεθεατές που παρακολουθούσαν τη βραδιά από την Ελλάδα δεν μπορούσαν να ψηφίσουν το "Watch My Dance". Όσοι τηλεθεατές βρίσκονταν στο εξωτερικό, θα έπρεπε να ακολουθήσουν τις οδηγίες του οργανισμού που μετέδιδε στη συγκεκριμένη χώρα το διαγωνισμό - και αυτοί μπορούσαν φυσικά να ψηφίσουν τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας.
Οι γραμμές για την ψηφοφορία άνοιξαν με την παρουσίαση του πρώτου τραγουδιού κι έκλεισαν περίπου 15 λεπτά μετά την παρουσίαση και του τελευταίου τραγουδιού.
Η κριτική επιτροπή κάθε χώρας έδωσε την τελική ψήφο την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης γενικής πρόβας.
Σημειώνεται ότι, όπως και πριν από τους Ημιτελικούς, η Λένα Αρώνη παρουσίασε στη ΝΕΤ, λίγο πριν από τον Τελικό, μια ειδική εκπομπή με τα βίντεο κλιπ των διαγωνιζομένων.
Ο Τελικός μεταδόθηκε από τη ΝΕΤ σε απευθείας σύνδεση με το κλειστό γήπεδο Fortuna Arena (και σε μετάδοση υψηλής ευκρίνειας), και το eurovision.ert.gr. Ραδιοφωνική κάλυψη από το Δεύτερο Πρόγραμμα, την ΕΡΑ 5 και τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΑ, καθώς και δορυφορικά από την ERTworld. Το σχολιασμό για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ έκανε η Μαρία Κοζάκου.
Σχετική είδηση: Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη βραδιά
Πηγές: ΝΕΤ, eurovision.ert.gr, eurovision.tv

56th CONTEST EUROVISION -- FINAL 14/5/2011






Στον Τελικό συμμετέχουν οι είκοσι χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς (δέκα από κάθε έναν), ενώ απευθείας συμμετέχουν και οι “big five”, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, καθώς και η Ιταλία, η οποία επιστρέφει στον διαγωνισμό μετά από 14 χρόνια απουσίας. 

Στον Τελικό η ελληνική συμμετοχή εμφανίζεται στην ένατη θέση. Η σειρά εμφάνισης των χωρών - κατόπιν κληρώσεων που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά το πέρας του κάθε Ημιτελικού - είναι η ακόλουθη:
 



1. Φινλανδία 1. Finland Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/TAoNaVVWO7w  




2. Βοσνία – Ερζεγοβίνη 

2. Bosnia  Herzegovina Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/5GeovLdLkxk





3. Δανία 
3. Denmark  Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/Qw_7MBj-uzc 





4. Λιθουανία 
4. Lithuania Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/vqAjGotv9-8 



5. Ουγγαρία 
5. Hungary Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/NJG1190goqc 



6. Ιρλανδία 
6. Ireland Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/4Jlg1FEky5g 





7. Σουηδία 
7. Sweden Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/NE9JokcCdQ0 





8. Εσθονία 
8. Estonia Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/oNC9iB4GKkw 





9. Ελλάδα 9. Greece Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/fzy44P14htA





Οι βαθμοί που πήραμε: Κύπρος 12, Βουλγαρία 10, Γερμανία 10, Αλβανία 10, Ρωσία 8, Αζερμπαϊτζάν 8, Σαν Μαρίνο 8, Ρουμανία 8, Ουγγαρία 8, Βέλγιο 8, Αρμενία 7, Ουκρανία 6, Γεωργία 6, Σκόπια 3, Σερβία 3, Ιταλία 2, Ελβετία 2, Μολδαβία 1



Eurovision Greece Final 2011 : Loukas Yiorkas feat. Stereo Mike - Watch My Dance http://youtu.be/REy80VLzHp8






10. Ρωσία 10. Russia Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/cyrIEJHpOiI 




11. Γαλλία 

12. Ιταλία 12. Italy Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/14D4u1hYm6s 





13. Ελβετία 13. Switzerland Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/n2Ea_BBWZOU 




14. Βρετανία 14. United Kingdom Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/60QN7KkTCRE 




15. Μολδαβία 15. Moldova Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/ee0D8XaLD6I 




16. Γερμανία 16. Germany Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/b-9NbfdMhBI 




17. Ρουμάνια 17. Romania Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/LnonLlXDr1g 






18. Αυστρία 18. Austria Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/osvmtKpCqYw



  

19. Αζερμπαϊτζάν 19. Azerbaijan Live Eurovision 2011- 56th-contest-eurovision-Final http://youtu.be/zhz3Q5tQMD8 




20. Σλοβενία 
21. Ισλανδία 
22. Ισπανία 
23. Ουκρανία 
24. Σερβία 
25. Γεωργία
 

Η Λένα Αρώνη ανακοινώσει από την Αθήνα τη βαθμολογία που θα δώσει η Ελλάδα στους συμμετέχοντες στη βραδιά του Τελικού. 
Στον Τελικό ψηφίζουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν έχουν προκριθεί ή όχι. Οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους.
 


Interview with the top 3 and Lena. http://youtu.be/8324gdS4hnQ



Winner's Press Conference Eurovision Song Contest. http://youtu.be/8BmKTc72hpo