Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Οι 12 μήνες γενεθλίων των λουλουδιών!


Του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)* Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki) 

Kάθε λουλούδι έχει και τον μήνα γενεθλίων του. Πρώτο το γαρύφαλλο που έχει γενέθλια τον Ιανουάριο, εκπροσωπώντας την υπερηφάνεια, την ομορφιά, τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη. Προέρχεται από την Ασία, όπου ήδη καλλιεργούνται τα τελευταία 2.000 χρόνια. 
Ο Φεβρουάριος ανήκει στην «ίριδα» , που με τις μαγευτικές μωβ αποχρώσεις της, χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, όταν η Ίρις, η αγγελιοφόρος των θεών και η προσωποποίηση του ουράνιου τόξου, ενεργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ του ουρανού και της γης. Ο Νάρκισσος έχει γενέθλια τον Μάρτιο καθώς φυτρώνει στα τέλη του χειμώνα. Συμβολίζει την αναγέννηση και τα νέα ξεκινήματα. O θρύλος λέει πως η μαργαρίτα ή ζέρμπερα προήλθε από μια νύμφη, που η ίδια μετατράπηκε σε ένα γοητευτικό, αλλά λιτό λουλούδι για να ξεφύγει από μία ανεπιθύμητη προσοχή. Αυτό το λουλούδι έχει τη γέννηση του τον Απρίλιο και συλλαμβάνει την ουσία της ευθυμίας. Τα λίλιουμ, πιο γνωστά και ως κρίνοι, έχουν γεννηθεί τον Μάιο.

Ήταν πολύ σεβαστά από τους αρχαίους Έλληνες και πίστευαν ότι έχει φυτρώσει από το γάλα της Ήρας, την βασίλισσα των θεών, ενώ συνδέεται και θρησκευτικά με την Παναγία. Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού γιορτάζει το τριαντάφυλλο, ένα σύμβολο αγάπης και πάθους. Η μυθολογία λέει ότι, η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, παρουσίασε ένα τριαντάφυλλο για τον έρωτα, ενώ και η Κλεοπάτρα δελέαζε τον Μάρκο Αντώνιο με μια αίθουσα γεμάτη από ροδοπέταλα. Τον Ιούλιο έχει τη σειρά του το δελφίνιουμ, που συμβολίζει την ανοιχτή καρδιά και την φλογερή προσήλωση, ενώ παράλληλα δίνει ένα δροσιστικό και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ύφος. Τελευταίος μήνας του καλοκαιριού ο Αύγουστος και την τιμητική του έχει η Γλαβιόλα, που αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την ηθική ακεραιότητα. Απολύτως φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη "gladius", που σημαίνει σπαθί.

Κυρίαρχος στα αγριολούλουδα το Άστερ, που έχει γενέθλια τον Σεπτέμβριο. Στην αρχαιότητα, μάλιστα πίστευαν ότι όταν το Άστερ καίγεται, το άρωμά του θα μπορούσε να οδηγήσει μακριά το κακό. Μέσα φθινοπώρου και τον Οκτώβριο έχει τα γενέθλιά του ο «κατιφές» Μάλιστα οι Καθολικοί τον αποκαλούν ‘’Χρυσή Μαρία’’, και τον τοποθετούν στα αγάλματα της Παναγίας. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του χρυσάνθεμου, το σύμβολο του ήλιου. Οι Ιάπωνες θεωρούν την ομαλή εξέλιξη των πετάλων του να εκπροσωπεί την τελειότητα, και ο Κομφούκιος πρότεινε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται ως αντικείμενο διαλογισμού. Τελευταίο γενέθλιο λουλούδι το γνωστό και ως λουλούδι των Χριστουγέννων, η πουασέντια ή αλεξανδρινός. Ο θρύλος μάλιστα λέει πως ξεκίνησε ως ζιζάνιο. 

Γνωρίζατε ότι κάθε μήνα έχει ένα λουλούδι τα γενέθλια του και ότι έχουν μία ιδιαίτερη σημασία; Έτσι, αν ψάχνετε για ένα δημιουργικό τρόπο για να γιορτάσετε τα γενέθλια κάποιου, ή θα θέλατε να προσθέσετε μια προσωπική πινελιά σε μια περίσταση με ένα μπουκέτο λουλούδια τότε ανατρέξετε στον παρακάτω κήπο Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki) και θα σας βοηθήσει να βρείτε ποια λουλούδια είναι αποκλειστικά για εσάς. Αποστολή λουλουδιών σε Αθήνα, Ελλάδα και εξωτερικό αναλαμβάνει ο Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki) για εσάς αρκεί να επιλέξετε κάτι από τον κήπο του δείχνοντας έτσι τα συναισθήματα σας με ένα όμορφο μπουκέτο από τριαντάφυλλα η διάφορα λουλούδια.

Ιανουάριος: Γαρύφαλλο 
Εκπροσωπώντας την υπερηφάνεια, την ομορφιά, τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη, το γαρύφαλλο το πολυστρωματικό, με τα μαλακά πέταλα που κρύβουν ένα ανθεκτικό πυρήνα, κατάλληλο αλλά και παράδοξο για αυτόν τον πρώτο μήνα. Προερχόμενο από την Ασία, όπου ήδη καλλιεργούνται τα τελευταία 2.000 χρόνια.
Ιανουάριος: Γαρύφαλλο

Ιανουάριος: Γαρύφαλλο

Φεβρουάριος: Ίριδα  



Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα τρία όρθια πέταλα της ίριδας συμβολίζουν την πίστη, την ανδρεία και τη σοφία. Με τις μαγευτικές μωβ αποχρώσεις της, αυτό το αξιοπρεπές και χαριτωμένο λουλούδι έχει τη γέννηση της το Φεβρουάριο που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, όταν η Ίρις, η αγγελιοφόρος των θεών και η προσωποποίηση του ουράνιου τόξου, ενεργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ του ουρανού και της γης.

Καλό μήνα! Κάντε μια ευχή (ποτέ δεν ξέρεις...)
Και κάνω την αρχή....
Εύχομαι να μην υπάρχουν πια ελπίδες που οδηγούν σ' αυταπάτες, αλλά όνειρα κοινά για κάτι καλύτερο!!!! Υγεία-αγάπη-ευτυχία κ αυτό το μήνα σε όλους/ες σας... 
Καλό μήνα σε όλους εύχομαι !

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίζει , πάλι άνοιξη μυρίζει,
μα κι αν τύχη να θυμώσει , μες τα χιόνια θα μας χώσει.

Ο Άγιος Βαλεντίνος 14 Φεβρουαρίου; Πρόκειται για άγιο των Καθολικών. Υπήρξε επίσκοπος του Τέρμι της Ιταλίας.
Τι γίνεται αυτή τη μέρα ; Οι ερωτευμένοι θυμούνται, λέει, ο ένας τον άλλον, λες και τον άλλο καιρό είναι ξεχασμένοι ! Η ενθύμηση αυτή, εκφράζεται με την αποστολή δώρων. 
Πώς προήλθε αυτή η γιορτή; Αν κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, θα δούμε πως η γιορτή τούτη είναι κατάλοιπο αρχαίων ειδωλολατρικών εθίμων. Αιώνες προ Χριστού, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την ίδια εποχή (14-15 Φεβρουαρίου) μιαν ειδωλολατρική αισθησιακή γιορτή προς τιμήν κάποιου Λούπερκους, κυνηγού λύκων, που την έλεγαν "Λουπερκάλια" (Lupercallia). 

Ρομαντικό του Αγίου Βαλεντίνου-Βίκυ Μοσχολιού / by Chris http://youtu.be/nCoegbudfc4 

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ο Άγιος του Ερώτα. Και αν βεβαία ξεπεράσουμε την εμφανή ειρωνεία του θέματος – από πότε η Εκκλησία τον <<ερώτα>> Άγιο και αποδεκτό,, - και σταθούμε στο ότι εμείς οι κοινοί θνητοί έχουμε ανάγκη να γιορτάζουμε τον ερώτα μας και την σχέση μας με το έτερον ήμισυ, τότε καταλαβαίνουμε εύκολα γιατί ο Έρωτας και ο Άγιος Βαλεντίνος είναι το πλέον δημοφιλές θέμα με το που μπαίνει ο Φλεβάρης.

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των ερωτευμένων! Γιορτάζει ο έρωτας ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

Φεβρουάριος: Ίριδα 

Φεβρουάριος: Ίριδα

 Φεβρουάριος: Ίριδα 

  


ΜΑΡΤΙΟΣ: Νάρκισσος λουλούδι
ΜΑΡΤΙΟΣ: Νάρκισσος λουλούδι 

Όταν ο φωτεινός κίτρινος νάρκισσος φυτρώνει στα τέλη του χειμώνα, είναι σαν μια πολυαναμενόμενη φιλία επιστρέφει στην πατρίδα της και ένα λουλούδι γεννιέτε. Συμβολίζει την αναγέννηση και τα νέα ξεκινήματα, ιδίως όταν παρουσιάζονται σε ένα πλούσιο μπουκέτο, οι νάρκισσοι υπόσχονται την ευτυχία και τη χαρά.
Νάρκισσος, το λουλούδι της πρώιμης
άνοιξης 
Αφιερώνεται εξαιρετικά σε αυτούς που θα
ανακαλύψουν
το ΄΄ Νάρκισσο ΄΄ που έχουν μέσα τους
Οι κάτοικοι της πόλης το βλέπουν να κάνει την εμφάνιση του στα ανθοπωλεία, στις λαϊκές αγορές, στους πλανοδίους πωλητές. Οι τυχεροί που εξορμούν στην ύπαιθρο το απολαμβάνουν στη φυσική του θέση, σε μέρη υγρά, σε αγρούς και δάση να στέλνει μηνύματα για τον ερχομό της άνοιξης.


Ο Νάρκισσος – θεός …
Από τον πίνακα ΄΄ Νάρκισσος και Ηχώ ΄΄ του John William
Waterhouse, 1903
Μια φορά κι έναν καιρό…..
Η Ηχώ, μια νύμφη, ερωτεύτηκε έναν πανέμορφο
νεαρό με το όνομα Νάρκισσος, ο όποιος ήταν ο γιος
της Νύμφης Ληριόπης και του Θεού Κηφισού. Σφάλμα! Η αναφορά της υπερ-σύνδεσης δεν είναι έγκυρη.
Μια προφητεία του Τειρεσία τον βάραινε: ο
Νάρκισσος ΄΄ θα ζούσε μέχρι μια πολύ ώριμη ηλικία, αρκεί να μην γνώριζε ποτέ τον εαυτό του΄΄.
Μια μέρα, ενώ ο Νάρκισσος κυνηγούσε στην πεδιάδα,
η Ηχώ ακλουθούσε με μυστικότητα τον νεαρό μέσα
στο δάσος, με σκοπό να τον προσεγγίσει, χωρίς να έχει την δυνατότητα να μιλήσει πρώτη. Όταν ο Νάρκισσος άκουσε τελικά βήματα και φώναξε ΄΄Ποιος 
είναι εκεί,΄΄, η Ηχώ απάντησε αντιλαλώντας τα λόγια 
του. 
Και έτσι συνέχισε, μέχρι που η Ηχώ εμφανίστηκε
μπροστά του και έσπευσε να αγκαλιάσει τον νεαρό.
Αυτός απομακρύνθηκε αμέσως από την νύμφη και της 
ζήτησε να τον αφήσει μόνο. Ο Νάρκισσος ράγισε την
καρδιά της Ηχούς, και αυτή πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της μονή, απογοητευμένη από την αγάπη που ποτέ δεν γνώρισε, μέχρι που το μόνο που έμεινε στον
κόσμο ήταν η φωνή της.
Ο Νάρκισσος δίψασε και έσκυψε στο ποτάμι για να 
πιει, αλλά δεν άγγιξε το νερό από φόβο μήπως χαλάσει 
την υπέροχη αντανάκλαση του.
Έτσι πέθανε από διψά, κοιτάζοντας την δική του
αντανάκλαση …

 ΜΑΡΤΙΟΣ: Νάρκισσος λουλούδι 
Όταν ο φωτεινός κίτρινος νάρκισσος φυτρώνει στα τέλη του χειμώνα, είναι σαν μια πολυαναμενόμενη φιλία επιστρέφει στην πατρίδα της και ένα λουλούδι γεννιέτε. Συμβολίζει την αναγέννηση και τα νέα ξεκινήματα, ιδίως όταν παρουσιάζονται σε ένα πλούσιο μπουκέτο,οι νάρκισσοι υπόσχονται την ευτυχία και τη χαρά.
Σύμφωνα με την παράδοση που διέσωσε ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος, Ο Νάρκισσος ήταν γιός του ποταμού Κηφισού και της νύμφης Λειριώπης. Όταν γεννήθηκε, ο μάντης Τειρεσίας προφήτευσε στους γονείς του ότι "το παιδί τους θα ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα εκτός και αν αντικρύσει κάπου την εικόνα του εαυτού του."
Ο Νάρκισσος μεγάλωσε και έγινε τόσο όμορφος που όλες οι νύμφες του δάσους ήταν ερωτευμένες μαζί του. Αυτός όμως τις απέρριπτε όλες. Μία από αυτές τις νύμφες που επέρριψε ήταν και η Ηχώ. Η Ηχώ απογοητεύτηκε τόσο πολύ που αποσύρθηκε σε ένα ερημικό τόπο και εκεί έσβησε μέχρι που μεταμορφώθηκε σε έναν θρηνώδες ψίθυρο.
Η θεά Νέμεση, όταν άκουσε τους θρήνους και τα παράπονα των νυμφών, εκδικήθηκε τον Νάρκισσο κάνοντας τον να ερωτευτεί την ίδια του την εικόνα. Ο Νάρκισσος έμεινε έκθαμπος από την ομορφιά του και έμεινε να κοιτάζει την υπέροχη αντανάκλαση της στα νερά μιας λίμνης μέχρι που πέθανε.
Μια άλλη παραλλαγή της ιστορίας του Νάρκισσου προέρχεται από την Βοιωτία. Σύμφωνα με αυτήν ο Νάρκισσος ζούσε στην πόλη των Θεσπιών. Ένας νέος με το όνομα Αμείνιας τον ερωτεύθηκε αλλά ο Νάρκισσος τον απέρριψε. Με ένα σπαθί που του έστειλε ως δώρο ο Νάρκισσος, ο Αμείνιας αυτοκτόνησε αλλά πριν πεθάνει καταράστηκε τον Νάρκισσο να ερωτευτεί τον εαυτό του. Πράγμα το οποίο και έγινε και οδήγησε τον Νάρκισσο να δώσει τέλος στην ζωή του με το ίδιο σπαθί.
Και στις δύο παραλλαγές το λουλούδι Νάρκισσος φύτρωσε εκεί που πέθανε ο πανέμορφος μα άτυχος νέος.

Ο Μάρτης είναι Ελληνικό έθιμο. 
Περιγραφή 
Παντού στην Ελλάδα επικρατεί η συνήθεια να δένουμε στο αριστερό, η και στα δύο χέρια λίγο πιο πάνω από τον καρπό, ένα βραχιολάκι από κόκκινη και λευκή κλωστή. Η κλωστή αυτή μπαίνει στην πρώτη Μαρτίου, και πέφτει από μόνη της, ή βγαίνει την τελευταία μέρα του Μαρτίου, από όπου και πήρε το όνομα «Μάρτης».
Ερμηνεία 
Τον Μάρτη τον φοράμε κυρίως στα μικρά παιδιά, για να «μην τα πιάνει το μάτι», ή κατά μια άλλη εκδοχή, για να «μην τα μαυρίζει ο ήλιος». Συμβολικά το λευκό και το κόκκινο χρώμα το συναντάμε συχνά στην δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό. Αυτό μνημονεύεται και από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ο Αρτεμίδωρος στα «Ονειροκριτικά» συσχετίζει τους διάφορους στεφάνους των μαγισσών, ο Βιργίλιος στα «Βουκολικά» αναφέρει πολύχρωμους μίτους περιδεμένους τρις φορές σε εικόνα ερωμένου για να τον σαγηνέψουμε. Ο Πετρώνιος αναφέρει όμοιες μαγγανείες, όπου δένουμε πολύχρωμο στήμονα στον τράχηλο. Οι Βυζαντινοί αναφέρουν την χρήση βαμμένης κλωστής κατά της βασκανίας. Στα Ελευσίνια μυστήριακατά την αρχαιότητα οι νεαροί μύστες φόραγαν κρόκους στο δεξί χέρι και στο πόδι. Πρόκειται λοιπόν για έθιμο πανάρχαιο, ή όμοιο πανάρχαιων εθίμων.
ΜΑΡΤΙΟΣ: Νάρκισσος λουλούδι
ΜΑΡΤΙΟΣ: Νάρκισσος λουλούδι




Απρίλιος: Μαργαρίτα ή Ζέρμερα 

O θρύλος λέει πως η μαργαρίτα προήλθε από μια νύμφη που η ίδια μετατράπηκε σε ένα γοητευτικό, αλλά λιτό λουλούδι για να ξεφύγει από μία ανεπιθύμητη προσοχή. Αυτό το λουλούδι έχει τη γέννηση του τον Απρίλιο συλλαμβάνει την ουσία της εύθυμίας.

Ερμηνεία: Η μαργαρίτα σε όλο τον κόσμο θεωρείται χαρούμενο λουλούδι γιατί είναι ανοιχτόχρωμο και ολάνοιχτο. Αν την επιλέξετε σημαίνει ότι είσαστε χαρούμενος και αισιόδοξος άνθρωπος, φύση αθώα και ότι σας αρέσουν τα παιχνίδια. Τα παιδιά σας λατρεύουν όμως εσείς μερικές φορές δυσκολεύεστε να οργανωθείτε. Ο αυθορμητισμός σας μπορεί να σας παρασύρει σε υπερβολές που θα σας κουράσουν, όμως όσο αντέχετε θα αγωνίζεστε ακόμη και στο πιο εχθρικό περιβάλλον. Αντλείτε δύναμη όντας πιστός στον σύντροφο σας. Αν κάποια στιγμή σας πιάσει κατάθλιψη-σπάνιο πράγμα για σας- αναζητήστε παρηγοριά στις απλές χαρές της ζωής.
Αν σας το χαρίσουν θέλουν να σας πουν: Δεν θα σε προδώσω ποτέ. 
Απρίλιος: Μαργαρίτα ή Ζέρμερα 




ΛΕΥΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ από την Λίμνη Κερκίνη Σερρών

Τον καμβά της φύσης δύσκολα μπορείς να τον φτάσεις... αυτός είναι και ο λόγος που τον απολαμβάνεις. Καλό μήνα σε όλους και όλες σας.

Καλό Μήνα σε όλους, και Καλή Πρωτομαγιά, άντε να πλέξουμε και το στεφάνι.

Μάιος: Λίλιουμ ή Οριεντάλ ή Κρίνος 

Οι κρίνοι ήταν τόσο σεβαστοί από τους αρχαίους Έλληνες και πίστευαν ότι έχει φυτρώσει από το γάλα της Ήρας, την βασίλισσα των θεών. Ο κρίνος ακόμη συνδέεται με την Παναγία και συμβολίζει την αρετή, ενώ ο κρίνος της κοιλάδας αποπνέει γλυκύτητα και ταπεινοφροσύνη. Στη γλώσσα των λουλουδιών, αυτό το λουλούδι έχει τη γέννηση του το Μαΐου και εκφράζει την καθαρότητα της καρδιάς, την μεγαλοπρέπεια και την τιμή.

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι με τα χρώματα που άφησε το τελευταίο ηλιοβασίλεμα της Άνοιξης στην Λίμνη Κερκίνη, ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΣΕΡΡΩΝ http://www.panoramio.com/photo/53549014 

Μάιος: Λίλιουμ ή Οριεντάλ ή Κρίνος 






Ιούνιος: Τριαντάφυλλο 

Τριαντάφυλλο ένα σύμβολο της αγάπης και του πάθους, το τριαντάφυλλο είναι πλούσιο σε ιστορία και σημασία. Αφροδίτη, η ελληνική θεά του έρωτα, παρουσίασε ένα τριαντάφυλλο για τον έρωτα, και η Κλεοπάτρα δελεάζε τον Μάρκο Αντώνιο με μια αίθουσα γεμάτη από ροδοπέταλα. Αν και κάθε χρώμα προσφέρει μια ξεχωριστή σημασία και ο αριθμός των στελεχών προσφέρει ένα μοναδικό μήνυμα, αυτό το λουλούδι έχει την γέννηση του τον Ιούνιο και σημαίνει την ομορφιά και την τελειότητα.

http://www.panoramio.com/photo/53549017
 

 Ιούνιος: Τριαντάφυλλο 
Ιούνιος: Τριαντάφυλλο 
Ιούνιος: Τριαντάφυλλο 





Ιούλιος : Δελφίνιουμ 

Με μία πλούσια συστάδα λουλουδιών, εύστοχα ονομάστηκε δελφίνιουμ που συμβολίζει την ανοιχτή καρδιά και την φλογερή προσήλωση. Επίσης, υποδηλώνει ένα αίσθημα ελαφρότητας, έχει αναζωογονητικό άρωμα. Το δελφίνιουμ έχει την γέννηση του το καλοκαίρι και δίνει ένα δροσιστικό και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ύφος.
 










Ιούλιος : Δελφίνιουμ 
Ιούλιος : Δελφίνιουμ 
Ιούλιος : Δελφίνιουμ 






Αύγουστος: Γλαβιόλα 

Η γλαβιόλα έχει τη γέννηση της τον Αυγούστου, αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την ηθική ακεραιότητα και δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη για το σπαθί, "gladius."









Αύγουστος: Γλαβιόλα
 Αύγουστος: Γλαβιόλα 
Αύγουστος: Γλαβιόλα 





Σεπτέμβριος : Άστερ 

Πλούσια στην υφή τους, με πλούσια χρώματα και την ομορφιά σαν αγριολούλουδο, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί το Άστερ είχε μακρά συνεργασία με μαγικές δυνάμεις. Στην αρχαιότητα, πίστευαν ότι όταν το Άστερ καίγεται, το άρωμά τους θα μπορούσε να οδηγήσει μακριά το κακό. Σήμερα, αυτό το λουλούδι έχει την γέννηση του το φθινοπώρο και είναι γνωστό ως φυλακτό της αγάπης και το σύμβολο της κομψότητας.


Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο με τα χρώματα που άφησε το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του καλοκαιριού 2011 στην παραμεθόρια περιοχή της Επαρχίας Σιντικής Σερρών , Λίμνη Κερκίνη Σερρών και στο Δ.Δ. Λιβαδιάς του δήμου Σιντικής Σερρών (Τέταρτη 31 Αύγουστου 2011 στο Λιμανάκι Λιβαδιάς Σιντικής Σερρών) 
Με τα χρώματα που άφησε το τελευταίο ηλιοβασίλεμα καλοκαιριού! 31.8.11 στην Λίμνη Κερκίνη Σερρών http://christoskatsaros.blogspot.com/2011/08/31811.html 

Με τα χρώματα που άφησε το τελευταίο ηλιοβασίλεμα!/31.8.11 http://youtu.be/Pe2a2ELqnAk 


(Φωτογραφίες στο ….. Δείτε στο Google Earth)
http://www.panoramio.com/photo/58244362
http://www.panoramio.com/photo/58244358
http://www.panoramio.com/photo/58244355
http://www.panoramio.com/photo/58244349
http://www.panoramio.com/photo/58244337

Η στιγμή ήταν μαγευτική μαζί με το ηλιοβασίλεμα!
Σεπτέμβριος : Άστερ 
Σεπτέμβριος : Άστερ 




Οκτώβριος: Κατιφές
Με τα πλούσια φθινόπωρινα χρώματα και αποχρώσεις, ο κατιφές είναι η πεμπτουσία. Έχει υην γέννηση του τον Οκτωβρίου. Οι Χριστιανοί Καθολικοί το αποκαλούν τον κατιφέ ‘’Χρυσή Μαρία’’, και το τοποθέτουν στα αγάλματα της Παναγίας. Λαμπρά και πολύχρωμα, με μια ζεστασιά, εκφράζουν την αγάπη και τη χάρη.










Οκτώβριος: Κατιφές

 Οκτώβριος: Κατιφές




Νοέμβριος: Χρυσάνθεμο 

Χρυσάνθεμο, το σύμβολο του ήλιου. Οι Ιάπωνες θεωρούν την ομαλή εξέλιξη των πετάλων του να εκπροσωπεί την τελειότητα, και ο Κομφούκιος πρότεινε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται ως αντικείμενο διαλογισμού. Υποδηλώνει την αισιοδοξία και την ευτυχία, έχει μήνα γέννησης το Νοέμβριο, τοποθετείσται στο κάτω μέρος του ένα ποτήρι κρασί θα έχετε μια μακρά και υγιή ζωή. 

Πού πήγαν τόσα όνειρα, πού πήγε τόση αγάπη
αναρωτιέμαι περπατώντας στη βροχή
και σμίγει με το δάκρυ μου των αστεριών το δάκρυ
ποτέ δεν μ' ένιωσε η άδεια σου ψυχή.

Όπως το χρυσάνθεμο που σκορπάει στον άνεμο
έτσι πια με σκόρπισες κι εσύ
τα δικά μου αισθήματα τα 'κανες ασήμαντα
δεν τα υπολόγισες ούτε μια στιγμή.

Ποια νύχτα λεηλάτησε του έρωτα το χρώμα
κι εσύ δεν είσαι το τραγούδι της καρδιάς
δεν θέλω να σε σκέφτομαι μα σ' αγαπώ ακόμα
πού να 'σαι άραγε, ποια χείλη να φιλάς.

Σας εύχομαι καλό μηνά, και να είναι καλός, ευλογημένος και δημιουργικός μηνάς!!!

Ήταν Νοέμβριος όπως και τώρα ...! - Δημήτρης Ζευγάς
http://www.youtube.com/watch?v=pdoG1KWaccw 

Χρυσάνθεμο
Αλήθεια
Το Χρυσάνθεμο κατάγεται από την Κίνα. Οι Κινέζοι το καλλιεργούσαν 2500 χρόνια πριν γίνει γνωστό στην Ευρώπη. Στην Κίνα το χρυσάνθεμο συμβολίζει την ανάπαυση και το Φθινόπωρο. Το όνομα του βέβαια έχει ελληνικές ρίζες αν και στη Γαλλία το λένε pompon (φούντα) γιατί θύμιζε τις φούντες που είχαν τα ναυτικά καπέλα.
Νοέμβριος: Χρυσάνθεμο 
Νοέμβριος: Χρυσάνθεμο 



Δεκέμβριος: Πουασέντια ή Χριστολούλουδο 
Επίσης γνωστό ως λουλούδι των Χριστουγέννων, ο θρύλος λέει πως η πουασέντια ξεκίνησε ως ζιζάνιο. Συμβολίζουν την καλή ευθυμία, αυτό το λουλούδι έχει μήνα γέννησης το Δεκεμβρίο είναι ένα ταιριαστό αφιέρωμα στον εορτασμό των Γιορτών του Δεκεμβρίου.

Πουασέντια ή Χριστολούλουδο
Το Αλεξανδρινό ή Αλεξανδριανό είναι γνωστό ως το Χριστουγεννιάτικο αστέρι και έχε
ι τις ρίζες του στην κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Ένας παλιός θρύλος των Αζτέκων αναφέρει ότι το φυτό με τα ακτινοβόλα κόκκινα φύλλα, προήλθε από μια τραγική ιστορία αγάπης.
Οι σταγόνες αίματος από τη «ραγισμένη» καρδιά μιας θεάς των Αζτέκων έδωσε ζωή στο φυτό. Οι Αζτέκοι εκτιμούσαν το φυτό το οποίο ευδοκιμούσε στις τροπικές ορεινές περιοχές κατά τη διάρκεια των μικρών σε διάρκεια χειμερινών ημερών, λιγότερο για τη διακόσμηση του και περισσότερο για τα πρακτικά του οφέλη. Αποκαλούσαν το Αλεξανδριανό στη διάλεκτό τους, 'Cuetlaxochitl' και από τα φύλλα του, έφτιαχναν μια κόκκινη βαφή την οποία χρησιμοποιούσαν για υφάσματα και κοσμήματα. Ο γαλακτώδης χυμός του Αλεξανδριανού μετατρεπόταν σε σκεύασμα κατά του πυρετού.
Στο σχεδόν τροπικό κλίμα της πατρίδας του, το Αλεξανδριανό μεγαλώνει ως θάμνος και μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Μεξικό, Joel Poinsett, ιατρός και ένθερμος οπαδός της βοτανολογίας, αποπλανήθηκε από τη γοητεία του άγριου φυτού και το 1828 το μετέφερε στην πατρίδα του.

Δεκέμβριος: Πουασέντια ή Χριστολούλουδο 



Από πού πήραν το όνομα τους οι 12 μήνες; 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου; Δείτε το παρακάτω άρθρο για να μάθετε.


IΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:
        Ο πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από τον… θεό των Ρωμαίων τον Ιανό (Janus).Ο Ιανός ήταν θεός με δύο πρόσωπα, τα οποία κοίταζαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, γι αυτό τον αποκαλούσαν και Janus bifrons δηλαδή διπρόσωπο Ιανό.
Τα δυο του πρόσωπα συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι αυτό και του αφιέρωσαν τον Ιανουάριο που σαν πρώτος μήνας του χρόνου, κοίταζε προς τον προηγούμενο χρόνο και προς τον επόμενο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:
       Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ήταν αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς γι’ αυτό και στη διάρκεια του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών. Με το παλαιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου και οι άνθρωποι έπρεπε να μπουν στον καινούργιο χρόνο καθαροί και αμόλυντοι.
Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου το 46 π.Χ. περιορίστηκαν οι ημέρες του από 30 σε 29 και την εποχή του αυτοκράτορα Αύγουστου του αφαιρέθηκε άλλη μια μέρα η οποία προστέθηκε στον Αύγουστο και έτσι έχει 28 ημέρες, και 29 κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε το έτος αντί 365 ημέρες έχει 366 και ονομάζεται δίσεκτο από το bis sextus (δις έκτη) δηλαδή δύο φορές η 24η του μήνα που ήταν η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου. Εμείς, τον λέμε Φλεβάρη επειδή τότε ανοίγουν οι φλέβες της γης, δηλαδή αναβρύουν πολλά νερά, τον λέμε και Κουτσοφλέβαρο, επειδή έχει λιγότερες μέρες.

ΜΑΡΤΙΟΣ:
        Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος, έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου, αφιερωμένος στον θεό Μαρς που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη θεό του πολέμου. Ήταν πατέρας του Ρέμου και του Ρωμύλου και γενάρχης των Ρωμαίων. Είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και στις 21 Μαρτίου είναι η εαρινή ισημερία.
Οι Έλληνες του έχουν δώσει πολλά ονόματα, όπως “ανοιξιάτης” επειδή φέρνει την άνοιξη, “γδάρτης”, “παλουκοκαύτης” και “πεντάγνωμος” επειδή ο καιρός είναι άστατος, “βαγγελιώτης” από τη γιορτή του Ευαγγελισμού, “πενταγιόματο” (δηλ. πέντε γεύματα) στην ορεινή Πελοπόννησο.
Την 1η του Μάρτη, τα παιδιά δένουν στο χέρι τους το “μάρτη” ή “μαρτιά” ένα κορδόνι από κόκκινη και άσπρη κλωστή, για να μη τα κάψει ο μαρτιάτικος ήλιος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:
       Είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio που σημαίνει “ανοίγω” γιατί τότε ανοίγει ο καιρός και ανθίζουν τα λουλούδια. Ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη. Τον λέμε Ανοιξιάτη, Λαμπριάτη από τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα και Αϊγιωργίτη από την γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Την Πρωταπριλιά συνηθίζουμε να λέμε αθώα ψέματα και να κάνουμε ανώδυνες φάρσες, ένα έθιμο που μας έχει έρθει από τη δυτική Ευρώπη και που έγινε περισσότερο γνωστό περί το 1880 μέσω της “Εφημερίδας” του Κορομηλά.

ΜΑΪΟΣ:
          Ο πέμπτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια). Το όνομα Maja προήλθε από τη λέξη Μαία (τροφός) τη μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ήταν αφιερωμένος. Είναι ο μήνας των λουλουδιών και την 1η Μαΐου πλέκουμε στεφάνια με λουλούδια και τα κρεμάμε στις εξώπορτες μέχρι τις 24 Ιουνίου που τα καίμε στις φωτιές του Άι- Γιάννη. Η Πρωτομαγιά έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια ημέρα αργίας και διεκδικήσεων των εργατών γι αυτό την ονομάζουμε και “Εργατική Πρωτομαγιά”. Τη 2η Κυριακή του Μαΐου είναι η “Γιορτή της Μητέρας”.Κατά το τριήμερο 21-23 γίνονται “Τα Αναστενάρια” προς τιμή των Αγίων Κωνασταντίνου και Ελένης. Στο τελετουργικό τους περιλαμβάνουν εκστατικούς χορούς, πομπικές περιφορές εικονισμάτων αλλά κυρίως πυροβασία δηλαδή περπάτημα πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Τον λένε και Κερασάρη γιατί τότε βγαίνουν τα κεράσια.

ΙΟΥΝΙΟΣ:
            Ο έκτος μήνας του έτους, ήταν αφιερωμένος από τους Ρωμαίους στη θεά Juno (Ήρα), σύζυγο του Jupiter (Δίας), προστάτιδα του οίκου και του γάμου. Κατά μία άλλη εκδοχή, πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο. Αυτός ανέτρεψε τον βασιλιά Ταρκύνιο τον Υπερήφανο το 510 π.Χ., εγκαθίδρυσε τον θεσμό της Υπατείας, θεμελίωσε τη Δημοκρατία και έγινε ο πρώτος Ύπατος της Ρώμης. Στις 21 Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι, ενώ έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο και την μικρότερη στο νότιο.
Λέγεται θεριστής γιατί κατά τη διάρκεια του γίνεται ο θερισμός του σταριού, ορνιαστής ή ρινιαστής γιατί γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση των ήμερων συκιών με ορνιούς δηλαδή καρπούς άγριας συκιάς.

ΙΟΥΛΙΟΣ:
           Ο έβδομος μήνας του έτους έχει 31 ημέρες και είναι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου. Ήταν εξαιρετικά ευφυής πολιτικός, στρατιωτικός, νομοθέτης, ρήτορας, ιστορικός, ανέβηκε σε όλα τα αξιώματα και άφησε σημαντικό έργο.
Τον Ιούλιο, οι Ρωμαίοι τον έλεγαν Quintilis επειδή κατά το ημερολόγιο του Νουμά Πομπιλίου ήταν ο πέμπτος μήνας του έτους με πρώτο το Μάρτιο. Το 153 π.Χ. ως πρώτη ημέρα του έτους ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου.
           Το 46π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον Σωσιγένη να αναμορφώσει το ρωμαϊκό ημερολόγιο το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της σελήνης αλλά οι ατέλειες που είχε, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες αποκλίσεις στην εαρινή ισημερία. Στο νέο ημερολόγιο, που ονομάστηκε Ιουλιανό, προστέθηκαν 80 ημέρες που δεν είχαν καταμετρηθεί και το έτος 46 ονομάστηκε “έτος σύγχυσης” διότι είχε 445 ημέρες.Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας με πολλές γιορτές και πανηγύρια, όπως της Αγίας Κυριακής στις 7, της Αγίας Μαρίνας στις 17 που είναι προστάτιδα των παιδιών, του Προφήτη Ηλία στις 20, της Αγίας Παρασκευής στις 26 που προστατεύει τα μάτια, του Αγίου Παντελεήμονα στις 27.
Τον λέμε και Αλωνάρη επειδή κατά τη διάρκειά του γίνεται το αλώνισμα του σταριού.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:
          Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός. Η ηγεμονία του ήταν η αφετηρία μιας σχετικά ειρηνικής περιόδου για την αυτοκρατορία που έγινε γνωστή ως Pax Romana. Δημιούργησε μεγάλο έργο, όπως κατασκευή οδικού δικτύου, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώθηση στα γράμματα και τις τέχνες,συγκρότηση μόνιμου στρατού κ.λπ.Ο Οκταβιανός ήταν ανηψιός του Ιούλιου Καίσαρα και εξίσου σημαντική προσωπικότητα με εκείνον. Του αφιέρωσαν τον μήνα Sextilis (έκτος) των Ρωμαίων στον οποίο έδωσαν 31 ημέρες (γιατί θεωρούσαν ότι ήταν υποτιμητικό να έχει λιγότερες ημέρες από τον Ιούλιο), παίρνοντας μία ημέρα από τον Φεβρουάριο ο οποίος έτσι έμεινε με 28 ημέρες.
Τον Αύγουστο γίνονταν παλαιότερα προγνώσεις του καιρού με τα “μερομήνια”, δηλαδή το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου χρησίμευε για να προβλέψουν τον καιρό όλης της χρονιάς. Έτσι τα καιρικά φαινόμενα της 1ης Αυγούστου θα ήταν ο καιρός που θα επικρατούσε το Σεπτέμβρη, της 2ης Αυγούστου του Οκτώβρη κ.λπ.
Τον Αύγουστο τον λέμε και Συκολόγο γιατί τότε ωριμάζουν τα σύκα αλλά και Δριμάρη από τις δρίμες (ξωτικά) που τις 6 πρώτες μέρες του Αυγούστου επηρεάζουν τα νεράκαι τότε δεν πρέπει να κολυμπάς ή να πλένεις ρούχα.
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας με τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:
            Ο Σεπτέμβριος κατείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, όπως δείχνει και το όνομά του καθώς septem στα λατινικά σημαίνει επτά. Όταν όμως καθιερώθηκε το ιουλιανό ημερολόγιο με πρώτο μήνα του έτους τον Ιανουάριο ο Σεπτέμβριος έγινε ένατος. Η 1η του Σεπτέμβρη θεωρείται η αρχή του εκκλησιάστικού έτους, αποτελεί την Αρχή της Ινδίκτου, από την λατινική λέξη indictio (επιβολή φόρου), την οποία εισήγαγε ο Καίσαρας Αύγουστος όταν διέταξε να γίνει γενική απογραφή των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους και να εισπραχθούν φόροι την 1η του Σεπτέμβρη.

Η Ινδικτιώνα είναι τρόπος μέτρησης του χρόνου ανά 15ετίες με αφετηρία την γέννηση του Χριστού ή από το 3 π.Χ. Η 23η του Σεπτέμβρη, γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού, καθορίστηκε ως Πρωτοχρονιά και ως Αρχή της Ινδίκτου. Η Εκκλησία σ’ αυτή την Πρωτοχρονιά τοποθέτησε τη γιορτή της σύλληψης του Προδρόμου, που αποτελεί το πρώτο γεγονός της ευαγγελικής ιστορίας, ενώ το 462 μ.Χ. η εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου για πρακτικούς λόγους.Τον Σεπτέμβριο αρχίζει και το γεωργικό έτος καθώς τότε ξεκινούν όλες οι αγροτικές εργασίες. Λέγεται και Τρυγητής γιατί τότε γίνεται ο τρύγος των αμπελιών ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Στις 2 του Σεπτέμβρη είναι η γιορτή του Αγίου Μάμα που θεωρείται προστάτης των βοσκών.
Στις 14 του Σεπτέμβρη είναι η μεγάλη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Στις 23 του μήνα είναι η φθινοπωρινή ισημερία και η νύχτα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την ημέρα έως την εαρινή ισημερία.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:
          Από την λέξη octo που σημαίνει οκτώ πήρα ο Οκτώβριος το όνομά του μια και στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του. Το Ιουλιανό ημερολόγιο είχε απόκλιση μίας ημέρας κάθε 128 χρόνια από το πραγματικό τροπικό έτος και έτσι το 1582 καταμετρήθηκαν 10 ημέρες απόκλισης, οπότε ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος θέσπισε το Γρηγοριανό ημερολόγιο τον Οκτώβριο του 1582 και την 4η Οκτωβρίου αυτού του έτους την διαδέχτηκε η 15η Οκτωβρίου αντί της 5ης για να αφαιρεθούν οι 10 ημέρες οι οποίες είχαν καταμετρηθεί χωρίς ωστόσο να έχουν διανυθεί και να επανέλθει η εαρινή ισημερία στην 21η Μαρτίου.
Τον Οκτώβριο τον λέμε και Βροχάρη για τις ευεργετικές για τους γεωργούς βροχές του. Ακόμα τον ονομάζουμε Σποριά ή Σπαρτό γιατί αρχίζει η σπορά στους αγρούς, αλλά και Άι-Δημητριάτη για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των χρυσανθέμων.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ:
         Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, αλλά κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας γι αυτό και το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό εννέα που στα λατινικά είναι novem. Είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και ο μήνας που αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς ενώ τελειώνει η σπορά και τα κοπάδια κατεβαίνουν στα χειμαδιά τους να ξεχειμωνιάσουν. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη βασιλεύει η Πούλια (πλειάδες) γεγονός που σηματοδοτεί τον ερχομό του χειμώνα. Τον λέμε Κρασομηνά γιατί ανοίγονται τα καινούργια κρασιά, Ανακατωμένο γιά τον άστατο καιρό του, Χαμένο γιατί είναι μεγάλες οι νύχτες του και οι μικρότερες στη διάρκεια του έτους οι μέρες του, αλλά και Αρχαγγελίτη από τη μεγάλη γιορτή των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου. Έχει πάρα πολλές θρησκευτικές γιορτές όπως του Αγίου Μηνά, των Αγίων Αναργύρων, των Αγίων Ακινδύνων, του Αγίου Φιλίππου, του Αγίου Ανδρέα, τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Αγίας Αικατερίνης κ.λπ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ:
           Ο τελευταίος μήνας του έτους, ο πρώτος του χειμώνα, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου από όπου πήρε και το όνομά του. Decem στα λατινικά είναι το δέκα. Είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτές, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Ελευθερίου και άλλες με μεγαλύτερη την γιορτή της γέννησης του Χριστού, τα Χριστούγεννα στις 25 του μήνα. Τον λένε και Χιονιά, Ασπρομηνά, Χριστουγεννιάτη, Χριστιανάρη, Δεκέμπρη, Άι-Νικολιάτη. Είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο μια και ο ήλιος έχει τώρα τη μεγαλύτερη απόκλιση νότια του Ισημερινού. Στις 22 του μηνός είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο οπότε η απόκλιση του ήλιου νότια του Ισημερινού αρχίζει να λιγοστεύει και έτσι αρχίζει να μεγαλώνει η ημέρα και να μικραίνει η νύχτα.
        Κατά την παράδοση στις 25 του μήνα ξεχύνονται οι καλλικάντζαροι στον επάνω κόσμο και παραμένουν μέχρι τα Φώτα οπότε εξαφανίζονται με τον αγιασμό των υδάτων. Είναι δαιμόνια τα οποία βγαίνουν από τη γη αυτό το δωδεκαήμερο που τα νερά είναι αβάπτιστα για να πειράξουν τους ανθρώπους. Φοβούνται τις φωτιές και τα κουδούνια, γι αυτό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ανάβουν φωτιές και τραγουδάνε χτυπώντας κουδούνια.


Επισημάνσεις
Γραφεί ο Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)*
 Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055

 Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 2327110024 & 6976915473 

 E-mail: xrhstos_katsaros@yahoo.gr 



…………………….

Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  

Σαν ρομαντικό
καρκινακή που είμαι σας παρουσιάζω τον κήπο μου.
Ο κήπος μου
με τα λουλουδάκια μου, δενδράκια μου, το πράσινο μου, η οικία μου αλλά και του πάππου
μου οι οικία. 300 διαφορετικά ειδή λουλουδιών έχω αλλά και 45 διαφορετικά δενδράκια.


Garden and house/Κήπος και οικία- Χρήστος Α. Κατσαρός 13/4/2010 (Α) 
http://youtu.be/k_YOgtBnWNs 


Garden and house/Κήπος και οικία- Χρήστος Α. Κατσαρός 13/4/2010 (Β) 
http://youtu.be/oOuh5fITpGw 


Garden and house/Κήπος και οικία- Χρήστος Α. Κατσαρός 13/4/2010 (Γ) 
http://youtu.be/QGxkkXgS5Ww 


Garden and house/Κήπος και οικία- Χρήστος Α. Κατσαρός 13/4/2010 (Δ) 
http://youtu.be/J20-EYawZPY 


Garden and house/Κήπος και οικία- Χρήστος Α. Κατσαρός 26/4/2010 
http://youtu.be/KQUgHprdZsw 


Garden and house/Κήπος και οικία- Χρήστος Α. Κατσαρός Live 12/5/2010 
http://youtu.be/mECVsrUYNNE 


Το δένδρο που σε προστατεύει από την νόσο Alzheimer 26/4/10 
http://youtu.be/BL4cakEJ67U 


kitchen garden-Λαχανόκηπος/ Χρήστος Α. Κατσαρός 28/6/2010 (A) 
http://youtu.be/fEhiPWEJfP8 


kitchen garden-Λαχανόκηπος/ Χρήστος Α. Κατσαρός 28/6/2010 (Β) 
http://youtu.be/Fu55h1cc9s0 


kitchen garden-Λαχανόκηπος/ Χρήστος Α. Κατσαρός 27/4/2010
http://youtu.be/CvpwJqMeQig 


kitchen garden-Λαχανόκηπος/ Χρήστος Α. Κατσαρός 15/6/2010 (A) 
http://youtu.be/CCBLOsSnwaI 


kitchen garden-Λαχανόκηπος/ Χρήστος Α. Κατσαρός 15/6/2010 (Β) 
http://youtu.be/SFopl5zL-y4 

Για να γίνει ο άνθρωπος Άνθρωπος είναι απαραίτητο να του δοθεί κουράγιο και
θάρρος για την ζωή ,να μυρίσει το χώμα και να γευτεί τους καρπούς που η γη του προσφέρει...

Η καταγωγή μου! Λιβαδιά Σιντικής Σερρών
http://christoskatsaros.blogspot.com/2010/08/blog-post.html 
...............................................................................................................



Μήνας γενεθλίων των λουλουδιών!


………………………………………………………….
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΤΣΑΡΟΣ (CHRIS SINTIKI)
                          
                                          Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055

            Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ.: 2327110024 & 6976915473     
               Ιστότοπος:

Web Blogger


Με θάρρος και τόλμη για την αλήθεια


Symmaxos-Chris.Sintiki


YouTube:
               Το κανάλι του χρήστη christos411970 ♥_♥_''Η ποίηση είναι Αγάπη''_♥_♥_  http://www.youtube.com/user/christos411970?feature=mhee  


           Το κανάλι του χρήστη christos Katsaros http://www.youtube.com/user/ChristosKatsaros?feature=mhee


Profile on Face book!


Chris Sintiki B  http://www.facebook.com/chris.sintikib?ref=tn_tnmn




Linkedin: Χρήστος Κατσαρός


twitter: Christos A. Katsaros

@Chris_Sintiki https://twitter.com/#!/Chris_Sintiki 


Panoramio: Χρήστος Α. Κατσαρός


 flickr  Your photostream:  Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki) http://www.flickr.com/photos/chris_sintiki_____/



ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  Post to Facebook -> Δημοσίευση στο Facebook & Twitter