Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Όλγα Β. Πλέχοβα: Το πρώτο ελληνικό ραδιόφωνο και το πρώτο των Βαλκανίων

-->
Πέρασαν ενεά χρόνια από την παρουσίαση : Το πρώτο ελληνικό ραδιόφωνο και το πρώτο των Βαλκανίων, από την συγγραφέα Olga Plekhova  ( Όλγα Πλέχοβα )




Το Ράδιο Τσιγγιρίδη και η σπουδαία ιστορία του πρώτου ραδιοφώνου των βαλκανίων, αποκτούν για πρώτη φορά έντυπη μορφή, στο νέο βιβλίο της Όλγας Πλέχοβα

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2002, οι φίλοι του Ραδιοφώνου υποδέχτηκαν ένα βιβλίο μνημειώδους σημασίας για την ελληνική ραδιοφωνική ιστορία. "Το Πρώτο Ελληνικό Ραδιόφωνο... και το πρώτο των Βαλκανίων" αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο ολοκληρωμένο σύγγραμμα για την πολυτάραχη αλλά πάνω απ' όλα συγκινητική ιστορία τουΡαδιοσταθμού Τσιγγιρίδη.
Με αφετηρία ένα "μύθο" αφηγήσεων και θολών μνημών από την εποχή του Μεσοπολέμου, η Όλγα Πλέχοβα καταφέρνει να συγκεντρώσει
στοιχεία και ντοκουμέντα, πλαισιώνοντας μια καθ' όλα τεκμηριωμένη ιστορική αφήγηση. Μια αναλυτική έρευνα στον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο της εποχής, τα ιστορικά έγγραφα, το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, δίνει απαντήσεις σε αρκετές ιστορικές ανακρίβειες, και στοιχειωθετεί ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο συγγραφικό αποτέλεσμα.
ο Χρίστος Τσιγγιρίδης 
μπροστά στο εκφωνητήριό του
Ίσως μάλιστα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν αποδοθεί μέχρι στιγμής στον μεγάλο πρωτοπόρο του ραδιοφώνου, καθώς η ιστορία του ραδιοσταθμού παρέμεινε στο περιθώριο για αρκετές δεκαετίες.
Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης, ένας νεαρός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη το 1923 και από την πρώτη στιγμή κάνει το παν για να υλοποιήσει το ραδιοφωνικό του όραμα. Τα χρόνια που ακολουθούν ο Ραδιοφωνικός του Σταθμός θα συνοδεύσει την Έκθεση στη γέννησή της, θα αποτελέσει για πολλά χρόνια σύμβολο της Θεσσαλονίκης, θα γνωρίσει Παγκόσμιο Πόλεμο, Κατοχή κι Εμφύλιο, μονοπωλώντας τις λήψεις στους ραδιοφωνικούς δέκτες τις Ελλάδας και της Ευρώπης...
Στην παρουσίαση του Βιβλίου, που έγινε στο ισχυρότερο κέντρο ενθύμισης της ραδιοφωνικής ιστορίας, το Ραδιοφωνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρευρέθησαν πλήθος φίλων του ραδιοφώνου. Για το βιβλίο μίλησαν
διαφημιστική αφίσα του σταθμού
 που κυκλοφόρησε ευρέως
 εκτός από την συγγραφέα Όλγα Πλέχοβα και τον εκδότη Μπ. Μπαρμπουνάκη, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Γιώργος Αναστασιάδης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ-3 Δημήτρης Κατσαντώνης, ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, κι εκ μέρους του Ραδιοφωνικού Μουσείου η κ. Μαρία Παπαγαβριήλ και ο κ. Γιάννης Ντισλής. Η κυρία Άρτεμις, δασκάλα και άνθρωπος των γραμμάτων, μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους την μνήμη της επίσκεψής της, όντας τεσσάρων ετών, στο "Ραδιοσταθμό", οπότε κι απήγγειλε ποίημα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Η συγγραφέας του βιβλίου, Όλγα Πλέχοβα, γεννήθηκε το 1979 στην Ρωσία. Απετέλεσε μέλος της Ένωσης Τύπου Νεολαίας "Youngpress", και δραστήρια συντάκτρια, φοίτησε στη σχολή Δημοσιογραφίας (του Τμήματος Ραδιοφωνίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές για την ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας, στα πλαίσια των οποίων έγινε και η έρευνα για την έκδοση του βιβλίου.

-->ΠΗΓΗ: radiofono.gr 

-->


Τίτλος : Το πρώτο ελληνικό ραδιόφωνο και το πρώτο των Βαλκανίων

Συγγραφέας :
Olga Plekhova
Εκδόσεις : ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ
Χρονολογία έκδοσης : 1.1.2002
Σελίδες : 87
-->Περιγραφή : Η προσπάθεια αυτή έχει σκοπό να αποκαλύψει τον ιστορικό πυρήνα από την αχλή του μυστηρίου και στηρίζεται στην τεκμηρίωση με βάση τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της εποχής, καθώς επίσης και σε διάφορα άλλα ιστορικά έγγραφα και ντοκουμέντα. Έρχεται, δε να συμπληρώσει τα υπάρχοντα κενά στις σελίδες της ιστορίας της Ελληνικής και Βαλκανικής Ραδιοφωνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου