Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Βίος και απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου 26 Οκτώβριου

-->

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’.

«Μέγαν ερατο, ν τος κινδύνοις, σέ πέρμαχον, οκουμένη, θλοφόρε τά θνη τροπούμενον. ς ον Λυαίου καθειλες τήν παρσιν, ν τ σταδίω θαρρύνας τόν Νέστορα, οτως γιε Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τόν Θεόν κέτευε, δωρήσασθαι μίν τό μέγα λεος»


Αφιερωμένο σε όλους/ες φίλους/ες παρακάτω που έχουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή!
Γιορτάζουν σήμερα Τετ 26 Οκτ 11:
Γλύκων, Γλυκός, Δημήτριος, Δημήτρης, Δημητρός, Δήμος, Μίμης, Δημητράκης, Τζίμης, Τζιμάκος, Μήτσος, Μητσάκος, Μήτρος, Λεπτίνα, Λέπτινος, Δήμητρα, Δημητρούλα, Δημητρία, Μιμή, Μιμίκα, Ντίμι  

-->

Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου 26.10.2011 http://www.youtube.com/watch?v=spU6weu8TjE



-->
Ο Άγιος Δημήτριος, ένας από τους μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης, γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 305 ή το 306 μ.Χ.
Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Είχε προικισθεί από τον Θεό με πολλά αγαθά και με πλήθος σωματικών και πνευματικών χαρισμάτων Η φήμη του έφτασε μέχρι τον καίσαρα Γαλέριο Μαξιμιανό, ο οποίος εκτιμώντας τις αρετές του τον έκανε μέλος της Συγκλήτου της πόλης και τον διόρισε στρατηγό της Θεσσαλίας και ανθύπατο της Ελλάδας. Ο Άγιος Δημήτριος, ως χριστιανός, κατηχούσε και δίδασκε με ιεραποστολικό ζήλο και με τη φωτεινή παρουσία του τους Θεσσαλονικείς, οδηγώντας τους προς τον Χριστό και την αλήθεια Του. Όταν πληροφορήθηκε ο Μαξιμιανός τη δραστηριότητα αυτή του αγίου, διέταξε και τον έφεραν ενώπιων του. Ο άγιος ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό με συνέπεια να τον οδηγήσουν στη φυλακή, σ’ ένα παλαιό δημόσιο λουτρό δίπλα στο στάδιο, όπου υπέστη πολλές κακουχίες και βασανιστήρια.
Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του Μαξιμιανού, ο οποίος πρόσταξε τους στρατιώτες να πάνε εκεί που ήταν φυλακισμένος ο άγιος και να τον φονεύσουν. Οι στρατιώτες τον λόγχευσαν σε όλο του το σώμα μέχρι θανάτου. Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλύτη.
Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.
 

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης Σερρών 8-10/10/11




Νωρίς-νωρίς ήρθε ο χειμώνας στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης Σερρών. Πυκνό χιόνι πέφτει στο βουνό Μπέλλες, ακόμη και σε σημεία που έχουν υψόμετρο κάτω από 1500 μέτρα, με τις θερμοκρασίες να είναι ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή.

Το σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου καταλάβαμε φθινόπωρο με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους, αλλά και χιόνια στα ορεινά...

Όχι, να το παινευτώ, αλλά το είχα πει:

Τα πρώτα φετινά χιόνια είναι γεγονός σας το έχω πει από πέρυσι ότι παρακολουθώ χρόνια την φύση και κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο σε ιδία χρονικά σημεία, αλλά ποιος με πίστευε;

Δείτε τις φωτογραφίες αλλά και το βίντεο 




Τα πρώτα χιονιά φέτος στο Μπέλλες10.10.11/by Chris Sintiki http://www.youtube.com/watch?v=YNN5m2kMDE4


 

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τον Λιβαδιά Σερρών την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.
Αυτή η φωτογραφία δεν έχει ακόμη επανεξετασθεί [?] - ID: 60375155
Αυτή η φωτογραφία είναι υποψήφια για τον επόμενο διαγωνισμό στη κατηγορία Τοπίο



10 Οκτώβριου 2011 τα πρώτα χιονιά
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.207891822610385.49910.100001687050983&l=06c3f5057e&type=1

 

Αυτή η φωτογραφία δεν έχει ακόμη επανεξετασθεί [?] - ID: 60375157
Αυτή η φωτογραφία είναι υποψήφια για τον επόμενο διαγωνισμό στη κατηγορία Τοπίο

 




Αυτή η φωτογραφία δεν έχει ακόμη επανεξετασθεί [?] - ID: 60375162
Αυτή η φωτογραφία είναι υποψήφια για τον επόμενο διαγωνισμό στη κατηγορία Τοπίο

Ο χειμώνας ήρθε για τα καλά και φέτος, καθώς τα πρώτα χιόνια ήδη έπεσαν στα βουνά, στις περιοχές του Μπέλλες και των Κρούσεων.
Η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στο χωριό Λιβαδιά Σιντικής Σερρών έκανε «βουτιά» στους 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ αυτή τη στιγμή ο υδράργυρος είναι στους 12 βαθμούς.
Από το βράδυ πάντως αναμένεται νέα πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

 




Όχι, καλό χειμώνα, αλλά καλό φθινόπωρο σίγουρα!

Α΄ Φθινοπωρινή Ραψωδία Λιβάδια Σιντικής Σερρών & στον κήπο Χρήστος Α. Κατσαρός  http://christoskatsaros.blogspot.com/2010/11/blog-post.html


http://christoskatsaros.blogspot.com/2010/12/blog-post.html Η Aγάπη πάντα ελπίζει των εποχών

 


Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:


Τα πρώτα χιονιά για το έτος 2010 στην ιδία ημερομηνία, η φύση δεν και ποτέ λάθη
Φθινόπωρο κήπος 8 Οκτώβριου 2010 / by Chris Sintiki http://www.youtube.com/watch?v=D7Grcn2XR-E





Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Όλγα Β. Πλέχοβα: Το πρώτο ελληνικό ραδιόφωνο και το πρώτο των Βαλκανίων

-->
Πέρασαν ενεά χρόνια από την παρουσίαση : Το πρώτο ελληνικό ραδιόφωνο και το πρώτο των Βαλκανίων, από την συγγραφέα Olga Plekhova  ( Όλγα Πλέχοβα )




Το Ράδιο Τσιγγιρίδη και η σπουδαία ιστορία του πρώτου ραδιοφώνου των βαλκανίων, αποκτούν για πρώτη φορά έντυπη μορφή, στο νέο βιβλίο της Όλγας Πλέχοβα

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2002, οι φίλοι του Ραδιοφώνου υποδέχτηκαν ένα βιβλίο μνημειώδους σημασίας για την ελληνική ραδιοφωνική ιστορία. "Το Πρώτο Ελληνικό Ραδιόφωνο... και το πρώτο των Βαλκανίων" αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο ολοκληρωμένο σύγγραμμα για την πολυτάραχη αλλά πάνω απ' όλα συγκινητική ιστορία τουΡαδιοσταθμού Τσιγγιρίδη.
Με αφετηρία ένα "μύθο" αφηγήσεων και θολών μνημών από την εποχή του Μεσοπολέμου, η Όλγα Πλέχοβα καταφέρνει να συγκεντρώσει
στοιχεία και ντοκουμέντα, πλαισιώνοντας μια καθ' όλα τεκμηριωμένη ιστορική αφήγηση. Μια αναλυτική έρευνα στον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο της εποχής, τα ιστορικά έγγραφα, το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, δίνει απαντήσεις σε αρκετές ιστορικές ανακρίβειες, και στοιχειωθετεί ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο συγγραφικό αποτέλεσμα.
ο Χρίστος Τσιγγιρίδης 
μπροστά στο εκφωνητήριό του
Ίσως μάλιστα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν αποδοθεί μέχρι στιγμής στον μεγάλο πρωτοπόρο του ραδιοφώνου, καθώς η ιστορία του ραδιοσταθμού παρέμεινε στο περιθώριο για αρκετές δεκαετίες.
Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης, ένας νεαρός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη το 1923 και από την πρώτη στιγμή κάνει το παν για να υλοποιήσει το ραδιοφωνικό του όραμα. Τα χρόνια που ακολουθούν ο Ραδιοφωνικός του Σταθμός θα συνοδεύσει την Έκθεση στη γέννησή της, θα αποτελέσει για πολλά χρόνια σύμβολο της Θεσσαλονίκης, θα γνωρίσει Παγκόσμιο Πόλεμο, Κατοχή κι Εμφύλιο, μονοπωλώντας τις λήψεις στους ραδιοφωνικούς δέκτες τις Ελλάδας και της Ευρώπης...
Στην παρουσίαση του Βιβλίου, που έγινε στο ισχυρότερο κέντρο ενθύμισης της ραδιοφωνικής ιστορίας, το Ραδιοφωνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρευρέθησαν πλήθος φίλων του ραδιοφώνου. Για το βιβλίο μίλησαν
διαφημιστική αφίσα του σταθμού
 που κυκλοφόρησε ευρέως
 εκτός από την συγγραφέα Όλγα Πλέχοβα και τον εκδότη Μπ. Μπαρμπουνάκη, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Γιώργος Αναστασιάδης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ-3 Δημήτρης Κατσαντώνης, ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, κι εκ μέρους του Ραδιοφωνικού Μουσείου η κ. Μαρία Παπαγαβριήλ και ο κ. Γιάννης Ντισλής. Η κυρία Άρτεμις, δασκάλα και άνθρωπος των γραμμάτων, μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους την μνήμη της επίσκεψής της, όντας τεσσάρων ετών, στο "Ραδιοσταθμό", οπότε κι απήγγειλε ποίημα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Η συγγραφέας του βιβλίου, Όλγα Πλέχοβα, γεννήθηκε το 1979 στην Ρωσία. Απετέλεσε μέλος της Ένωσης Τύπου Νεολαίας "Youngpress", και δραστήρια συντάκτρια, φοίτησε στη σχολή Δημοσιογραφίας (του Τμήματος Ραδιοφωνίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές για την ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας, στα πλαίσια των οποίων έγινε και η έρευνα για την έκδοση του βιβλίου.

-->ΠΗΓΗ: radiofono.gr 

-->


Τίτλος : Το πρώτο ελληνικό ραδιόφωνο και το πρώτο των Βαλκανίων

Συγγραφέας :
Olga Plekhova
Εκδόσεις : ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ
Χρονολογία έκδοσης : 1.1.2002
Σελίδες : 87
-->Περιγραφή : Η προσπάθεια αυτή έχει σκοπό να αποκαλύψει τον ιστορικό πυρήνα από την αχλή του μυστηρίου και στηρίζεται στην τεκμηρίωση με βάση τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της εποχής, καθώς επίσης και σε διάφορα άλλα ιστορικά έγγραφα και ντοκουμέντα. Έρχεται, δε να συμπληρώσει τα υπάρχοντα κενά στις σελίδες της ιστορίας της Ελληνικής και Βαλκανικής Ραδιοφωνίας.