Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ο μύθος της «ανθηρής» ελληνικής οικονομίας, όλα αυτά τα χρόνια, είχε κτιστεί με δανεικά. Και τώρα ήρθε η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός! ...

Η παρατεταμένη κρίση ξύπνησε την κοινω­νία από το λήθαργο στον οποίο βρισκόταν και την εξόργισε με όλους εκείνους τους καρεκλοκενταύρους πολιτικάντηδες, που όλα αυτά τα χρόνια την παραμύθιαζαν.

ΠΗΓΗ: Φωτογραφίας Blanblan
 

Στο παρακάτω animated βίντεο θα δείτε την ιστορία της Σύνθια, μιας κοπέλας που πήρε το πρώτο της δάνειο για να σπουδάσει και του τραπεζίτη Μπομπ, που της χορήγησε το δάνειο. Το βίντεο που δημιούργησε ο Denis van Waerebeke εξηγεί, με ευχάριστο και κατανοητό για όλους τρόπο, πως το τραπεζικό οικονομικό πρόβλημα γίνεται κρατικό πρόβλημα και κατ’ επέκταση δικό μας πρόβλημα…

Πώς έσκασε η φούσκα της ανθηρής ελληνικής οικονομίας http://youtu.be/26LvO2_eaRshttp://youtu.be/26LvO2_eaRs

http://youtu.be/26LvO2_eaRs 



Η αποβιομηχανοποίηση (οι όποιες βιομηχανίες υπήρχαν στη δεκαετία του 70 έκλεισαν), η αποβιοτεχνοποίηση (η μικρή και μεσαία βιοτεχνία, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας ακολουθεί τα χνάρια της βιομηχανίας), η ελλειμματική γεωργι­κή οικονομία Δίχως αυτό που θέλει σήμερα ο αγρότης εξασφάλιση τεχνικής στήριξης. Δηλ. γεωπόνων, τεχνολόγων τροφίμων, οικονομολόγων, ειδικών στον αγροτουρισμό και στην οικοβιοτεχνία. Oι κανόνες της αγοράς θέλουν μέγεθος, που μόνο επιχειρηματικά οργανωμένοι συνεταιρισμοί = πολυμετοχικές αγροτικές επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν. Και το κυριότερο μεροκάματα στην επαρχία!
Μια μικρή παρένθεση ποσά χρήματα θα γλίτωναν από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό εάν παρήγαν όλοι οι έλληνες τα αυτονόητα στην χωρά μας  (κατά την γνώμη μου θα γλίτωναν 2 μισθούς το χρόνο).


Η ελληνική γεωργία για μας είναι σαν «ένα δέντρο». Για να βγάλει καρπούς «αυτό το δέντρο» , πρέπει να το «καλλιεργήσουμε», να «ψάξουμε» και «φροντίσουμε» τις «ρίζες» του. Οι «ρίζες» της ελληνικής γεωργίας είμαστε εμείς, «οι αγρότες», η «ύπαιθρος», η περιφέρεια.. 


Κήπος,οικεία,λαχανόκηπος- Χ. Κατσαρού 1(28.6.2010)



και το μη ανταγωνιστικό παραγόμενο τουριστικό προϊόν, σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς, φανερώνουν του λόγου το αληθές. Οι κυβερνώντες όλα αυτά τα χρόνια, περιορίστηκαν στους μύθους και δε φρόντισαν για τον εκσυγχρονισμό - αναδιάρ­θρωση της οικονομίας, και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Αντίθετα μοίραζαν λεφτά καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις. Ο μύθος της «ανθη­ρής» ελληνικής οικονομίας, όλα αυτά τα χρόνια, είχε κτιστεί με δανει­κά. Και τώρα ήρθε η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός!
Ο καιρός των παραμυθιών που μας έλεγε η γιαγιά μας όταν ήμασταν παιδιά πέρασε. Τώρα είναι η ώρα του θάρρους - Τόλμης και της αλήθειας για τον τόπο μας. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι κυβερ­νούν και όσοι φιλοδοξούν να κυβερνήσουν, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο (Δήμο, Περιφέρεια). Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει με βάση την αλήθεια και όχι τα παραμύθια καρεκλοκενταύρων πολιτικάντηδων. Το παραμύθι δε με τίτλο «λεφτά υπάρχουν» ας είναι το τελευταίο. 

Η λιτότητα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού/ΔΝΤ by Chris Sintiki




Η "λιτότητα" μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και με μια γερή δόση βρετανικού χιούμορ. Πρόκειται απλά για το πιο τέλειο χιουμοριστικό βιντεάκι για την κρίση!

Ο πατέρας του βίντεο, πίνοντας ένα ποτήρι σαμπάνια, λέει στην μικρή κόρη του πως το χαρτζιλίκι της ανήκει στο παρελθόν, λόγω του χρέους που βαραίνει την οικογένειά τους. Το κοριτσάκι διαμαρτύρεται πως ήταν καλό παιδί, και πως οι γονείς της φταίνε που ξόδεψαν όλα τα λεφτά τους στον τζόγο και το αλκοόλ, μα ως απάντηση παίρνει μια σκούπα για να καθαρίσει καμινάδες και να αποπληρώσει το οικογενειακό χρέος. Αποκορύφωμα: Το εισόδημα της κατάσχεται και η ίδια "απολύεται" από το σπίτι, λόγω οικονομικής στενότητας!



"Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί."

"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."

"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων (427-345 π.Χ.)



Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου